Mitä on varallisuudenhallinta?

Varallisuudenhallinta tekee rikkaista rikkaampia, ja sen puute tekee köyhistä köyhempiä. Eikä sitä edes opeteta koulussa. Pitäisikö se siis kieltää? No ehkä ei kuitenkaan, vaikka tietyt tahot yhteiskunnassa niin haluaisikin. Kaikki tarvitsevat varallisuudenhallintaa. Varallisuudenhallinta tuo turvaa äkillisissä tilanteissa, jotta pää ei painu pinnan alle pesukoneen hajotessa.


Miten varallisuudenhallintaa toteutetaan?

Jakaisin varallisuudenhallinnan kolmeen osaan:
  1. Tulopuolen hallintaan
  2. Menopuolen hallintaan
  3. Jo olemassa olevan varallisuuden hoitamiseen


Jokaisen tulisi tietää edes suunnilleen paljonko tienaa, ja paljonko menot ovat. Kaikkien tulisi tähdätä siihen, että menojen jälkeen tuloista jäisi yli. Oli se sitten euron verran, tai tuhannen euron verran. Kun tuloista on pitkäjänteisesti saanut sivuun rahaa, se muodostaa puskuria pahan (tai hyvän) päivän varalle. Kun rahaa kertyy enemmän, kuin sitä puskurina tarvitsee, astuu esiin varallisuuden hoitaminen. Nyt on aika avata se Nordnetin osakesäästötili ja lapata se kerralla täyteen ja ostaa viimeisimpiä hypeosakkeita ja tulla rikkaaksi. No ehkä ei ihan näin, mutta siinä vaiheessa kun ensimmäiset eurot on sijoitettu polku huolettomampaan elämään on auki.


Kolmella askeleella taloudelliseen tasapainoon

  1. Huolehdi että menosi ovat pienemmät kuin tulosi
  2. Kerää ylijäämästä puskuri
  3. Sijoita harkitusti puskurista yli kerääntyvä raha

Miten minä toimin.

Kun jätetään pääomatulot huomioimatta, mutta otetaan laskuihin mukaan kuitenkin opintolaina, tuloni ovat n. 1040€/kk. Menoni ovat 1000€/kk. Tarkoista laskelmista haasteellista tekee se, että suuri osa tuloistani on lainaa, eikä tuloa, mutta myös suurin osa menoistani on asuntolainan takaisinmaksua, joka on kuin säästämistä.

Puskurina minulla toimii asuntolainan hoitoon tarkoitettu tili, jossa on osa ennakkoperinnöstäni. Puskurini on iso, mutta kaiken mitä puskuristani käytän, palautan sinne pikimmiten. 

Kaikki raha minkä saan kerättyä puskurini yli: kesätyörahat, pääomatulot, ym., sijoitan hajautetusti osakkeisiin ja muihin sijoitustuotteisiin, jossa nään potentiaalia. 

Irrallinen ajatus perinnöstä

Varallisuudenhallinta on koko elämän kestävä prosessi. Perinnön saadessasi mieti siis onko oikein valuttaa sormien välistä oman lähisukulaisen elämäntyö. Kukaan ei tarvitse perintöä elämiseen, ja perinnön ollessa könttä rahaa, sen sijoittaminen vastuullisesti voi tuoda moninkertaisesti hyötyä ja kiitollisuutta läheisen kuoleman jälkeen, verrattuna tilanteeseen jossa asianomistaja ryyppää ja rällää rahat pois viikossa.

Kommentit

Suositut tekstit