Varallisuuden allokointi

Allokointi on hajauttamista. Allokaatio kertoo miten pääomat ovat jakautuneet. Varallisuuden allokointi on tärkeä osa varallisuudenhallintaa. Allokointiin on keksitty monia erilaisia strategioita, mutta suosin itse ikään perustuvaa strategiaa. Lyhyesti mitä nuorempi olet sitä riskisempiin kohteisiin sinun kannattaa sijoittaa, koska palkkatulosi pystyvät kattamaan downside riskit. Olen kuitenkin sitä mieltä että tarkalle allokaatiosuunnitelmalle voi hyvin mielin näyttää väliaikaisesti keskisormea löytäessään kultasuonen. (Huom väliaikaisesti)

Jakaisin omaisuusluokat seuraavalla tavalla

  • käteinen ja valuutat
  • Joukkovelkakirjalainat
  • kiinteistöt
  • osakkeet ja johdannaiset
  • vaihtoehtoiset sijoitustuotteet esimerkiksi taide
  • Raaka-aineet ja metallit 
Hajauttaminen on sijoittamisen ainoa ilmainen lounas. Ei ole siis tarkoituksenmukaista valita näistä vain yhtä. Varsinkin varallisuuden kasvaessa hajauttaminen eri omaisuusluokkiin on toivottavaa. 

Oma plääni

Olen 20 vuotias ja minulle osuvin luokka on ehdottomasti osakkeet, joissa liikkuu kuumaa rahaa, ja mahdollisuus suuriin tuottoihin. En ole myöskään millään tasolla riippuvainen pääomatuloista, enkä siis tarvitse tasaista ja ennustettavaa tuloa. Olen myös velkakirjamarkkinoilla silmät auki ja omistankin 5 tuhannen euron arvoisen osakesidonnaisen joukkovelkakirjalainan, jossa on näkemykseni mukaan erittäin todennäköinen 16% vuosituotto. Tämän lisäksi omistan oman kotini, ja kun muutan mahdollisesti n. 5 vuoden päästä uuteen kotiin, haluan jättää nykyisen kotini sijoitusasunnoksi. Katson sijoittamisessa myös aina sinne missä nään suurimman tuotto potentiaalin.

Vinkit nuorille!

Nuorilla on harvoin pääomaa, jota erityisesti allokoida. Myös pääoman hankkiminen on hankalaa: kouluja pitäisi käydä ja kesätyöpaikat ovat tiukassa. Kaikista pääomista tärkein on kuitenkin henkinen pääoma, jota on helppo ja halpa kerätä jo nuorena. Henkinen pääoma kasvaa helpoiten kuuntelemalla tunneilla koulussa, ja hankkimalla kirjastokortin sekä lukemalla esimerkiksi sijoituskirjallisuutta. Uskon että henkinen pääoma on todellinen avain vaurastumiseen.

Vanhempana 50+

Vanhempana varmasti tulee allokoida pääomaa enenevissä määrin sijoituksiin, jotka tuottavat tasaista tulovirtaa elämiseen. Tämä osa olisi todennäköisesti vuokrattuja asuntoja ja ennustettavia joukkovelkakirjalainoja. Lähes varman ja ennustettavan tulovirran tulisi kattaa pakolliset kuukausittaiset menot. Tästä tavoitteesta yli jäävä raha olisi riskisimmissä sijoitustuotteissa mahdollistamassa vaurastumisen ennestään. En osaa sanoa kuinka paljon tarvitsisin tasaista tulovirtaa, koska en unelmoi aikaisesta eläköitymisestä, enkä ns. riippumatto unelmasta. Suvussani on ollut tapana lykätä eläkkeelle siirtymistä hautaan asti, joten voi olla että minäkin löydän intohimoisen työn. Joka tapauksessa varallisuus, joka mahdollistaisi elämän ilman työntekoa varmasti tulee suunnitelmieni mukaan ennemmin tai myöhemmin. 
Kommentit

Suositut tekstit